V. Eleştirel Psikoloji Sempozyumu'na Çağrı (14-16 Ekim 2016 / Mersin)




V. ELEŞTİREL PSİKOLOJİ SEMPOZYUMU’NA ÇAĞRI

“Eleştirel Psikoloji ve Psikososyal Dayanışma”
14-15-16 Ekim 2016 / Mersin

Gerek dünyada gerek ülkemizde çeşitli insani ve toplumsal krizlerin (savaşlar, çatışmalar, toplumsal travmalar, doğal afetler, göç ve mültecilik sorunları, kötü çalışma koşulları, iş cinayetleri, işsizlik, yoksulluk ve açlığın kitleselleşmesi, ekolojik yıkım, vb.) giderek daha fazla kronikleştiği ve neredeyse hayatın sıradan bir parçasına dönüştüğü zamanlardan geçiyoruz. Olağandışı zamanlara (örneğin büyük savaş dönemlerine) ait olduğu düşünülen bazı yaşantılar (kitlesel ölümlere alışma, ölümü ve öldürmeyi kutsama, ötekinin acısına kayıtsız kalma, vb.) olağan gündelik hayatımızın bir parçası haline dönüşmüş durumda. Ölümün ve acının bu kadar kronikleşmesi ve sıradanlaşmasının elbette insanlar ve toplumlar üzerinde çeşitli psikososyal etkileri olmaktadır. Bu etkileşimin farkında olmak ve tarihsel, sosyal, ekonomik, siyasal ve psikolojik dinamiklerinin eleştirel bir analizini yapmak, söz konusu meselelere dair etraflı bir kavrayış edinmek ve toplumdan yana psikososyal dayanışma pratikleri geliştirebilmek adına önemli görünmektedir.

Buradan hareketle, V. Eleştirel Psikoloji Sempozyumu’nun ana temasını “Eleştirel Psikoloji ve Psikososyal Dayanışma” olarak belirledik. Psikoloji ve ilintili diğer alanlarda çalışanlar olarak, olağandışı ve olağan zamanlarda, savaşta ve barışta, gruplar arası çatışmalarda, doğal afetlerde, toplumsal hareketlenmelerde, göç ve mülteci krizlerinde, kadınlara ve çocuklara yönelik yaygın şiddet ve istismar durumlarında, çeşitli gruplara (LGBTİ’ler, etnik azınlıklar, dini azınlıklar, mahkumlar, fiziksel engelliler, farklı gelişen bireyler ve özel eğitim-öğretime gereksinim duyan bireyler, vb.) yönelik sistematik ayrımcılık biçimleri karşısında nasıl bir psikososyal dayanışma sunabiliriz? Dayanışma, toplumsal adalet ve eşitlik ilkelerini taşıyan, emekten ve toplumdan yana ve eleştirel bir perspektifi psikososyal hizmet alanına nasıl taşıyabiliriz? Böyle bir perspektifle, verdiğimiz hizmete ilişkin çerçeveyi oluştururken (hizmetin ücreti, süresi, yöntemi, vs.) ne gibi gerilimler yaşıyoruz ve bu gerilimler nasıl aşılabilir? Psikoterapi, bu anlamda psikososyal hizmetin bir parçası olarak görülebilir mi? Eleştirel bir psikoterapi mümkün mü? Psikolojinin alt alanları arasında ve farklı disiplinler arasında bu meselelere dair ilişkilenmeler kurulabilir mi? Mevcut psikoloji bilgisi bize bu konularda neler sunmakta, neleri tartışma dışı bırakmaktadır? Buna alternatif olarak ne sunabiliriz? İşte bunları ve çoğaltılabilecek başka soruları hep birlikte tartışmak ve olabilirse birtakım yanıtlar bulabilmek için sizleri V. Eleştirel Psikoloji Sempozyumu’na davet ediyoruz.

Sempozyum, davetli konuşmacıların konuşmaları ve serbest bildirilerin yanı sıra kolektif tartışmaya daha fazla olanak sağlayan panel ve forumları da içerecektir. Bu çerçevede, sempozyumun amaçlarından biri, geleneksel bilen-bilmeyen ve anlatıcı-dinleyici gibi ikiliklere sıkışmadan sempozyuma katılan herkesin tartışmalara eşit şekilde dahil olabileceği katılımcı bir formatı da hayata geçirebilmektir. 

Sempozyum, psikoloji alanıyla ve ilgili disiplinlerle ilişki kuran eleştirel yönelimli araştırmacıları, uygulamacıları, öğrencileri, fikir üretme ve paylaşma arzusu taşıyan kişileri bir araya getirmeyi amaçladığından; “psikososyal dayanışma” ana temasının yanı sıra psikoloji bilgi ve pratiğinin eleştirisine, toplumsal eleştiriye ve çeşitli güncel meselelere dair tüm eleştirel çalışmalara açıktır. Sempozyuma katılım ücretsizdir.

*Sempozyum, Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) tarafından Mersin Akdeniz Belediyesi’nin ve Akdeniz Kent Konseyi'nin desteğiyle düzenlenmektedir.


Sempozyum Bilgileri

Tarih: 14-15-16 Ekim 2016

Yer: Mersin Akdeniz Belediyesi Konferans Salonu
       Akdeniz Belediyesi Kent Konseyi Salonu

Bildiri özeti göndermek için e-posta adresi: elestirelpsikolojisempozyum@gmail.com

(Bildiri özetleri 250 kelimeyle sınırlı tutulmalıdır.)

Bildiri özeti göndermek için son tarih: 20 Ağustos 2016

Program duyurusu için son tarih: 20 Eylül 2016



Sempozyum Düzenleme Kurulu

Ebru Ergün
Umut Şah
Doğa Eroğlu
Gizem Ölmez
Burcu Çolak
Tuğçe Gündüz
Umut Özen
Evren Evrim Önal
Pınar Önen
Fatma Tanış


Akran Değerlendirme Kurulu

Zeynep Biter
İlker Özyıldırım
Aylin Kula Güney
Baran Gürsel
Olga Selin Hünler
Bahar Tanyaş
Deniz Akyıl
Melek Göregenli
Canani Kaygusuz
Orhan Kaya
Oktay Şılar
Ayten Deniz Tepeli
Aysel Kayaoğlu
Ufuk Kılıçaslan
Derya Koptekin
Tuğba Hayta
Duygu Öz
Yudit Namer
Ersin Aslıtürk




BANG JI BO SEMPOZYÛMA DERÛNNASIYA REXNEYÎ YA 5’EMÎN

“Derûnnasiya Rexneyî û Hevgirtina Psîkososyal”
14-15-16’ê Kewçêrê 2016 / Mêrsîn

Çi li cîhana me û çi jî li welatê me em ji dem û serdemên wisa diborin ku, qeyranên mirovî û civakî (şer, pevçûn, travmayên civakî, karesatên xwezayê, kêşeyên koçberî û penaberiyê, şertên giran ên xebatê, cinayetên kar, betalî, hejarî û girsebûyîna birçîbûnê, talana ekolojîk û hwd.) roj bi roj kronîktir dibin û êdî dibin parçeyekî asayî yê jiyanê. Hin jiyînên (hînbûna mirinên girseyî, pîrozdîtina mirin û kuştinê, bêdengbûna li hemberî êşên kesên din û hwd.) aîdî serdemên awarte (sermesele, serdemên şerên giran) êdî bûne parçeyekî asayî yê jiyana me. Kronîkbûn û asayîbûna mirin û êşê, bêguman li ser mirov û civakan bandorên xwe yên cihê yên psîkososyal hene. Li ser navê hayjêbûna van hevbandoriyan, analîzkirinên rexneyî yên dînamîkên dîrokî, civakî, ekonomîk, siyasî û psîkolojîk, derbarê van meseleyan serwextbûneke berfireh û ji bo avakirina pratîkên hevgirtina psîkososyal a ku civakê digire û diparêze, girîng tên dîtin.

Ji ber vê, me temaya bingehîn a Sempozyûma Derûnnasiya Rexneyî ya 5’emîn wekî “Derûnnasiya Rexneyî û Hevgirtina Psîkososyal” diyar kir. Em wekî kesên ku li ser derûnnasiyê û qadên têkildarî wê dixebitin, di serdemên derasayî û awarte de, di şer û aştiyê de, di pevçûnên nav koman de, di karesatên xwezayê de, di tevgerên civakî de, di qeyranên koç û penaberan de, di rewşên şîddet û îstîsmarê yên li ser jin û zarokan de, li hemberî teşeyên cihêkariya sîstematîk a li ser komên cihê (LGBTÎ, kêmîneyên etnîk, kêmîneyên olî, mehkûm, berastengên fîzîkî, takekesên pêşveçûn û kemilandina wan cihê ye û kesên pêdiviya wan perwerde-hînkirina taybet heye) gelo em dikarin hevgirtineke çawa ya psîkososyal pêşkêş bikin? Gelo em çawa dikarin perspektîfeke rexneyî ya ku tê de rêgezên hevgirtin, edalet û wekheviya civakî heye û alîgirê/a ked û civakê ye, bînin qada xizmetê ya psîkososyal? Bi perspeftîfeke wisa dema em derbarê xizmeta ku em didin çarçoveyekê ava dikin (maweya xizmetê, dem û metoda wê û hwd.) em tengezariyên çawa dijîn û gelo em van tengezariyên çawa dikarin derbas bikin? Gelo psîkoterapî, di vî warî de wekî parçeyekî xizmeta psîkososyal dikare were dîtin? Gelo psîkoterapiyeke rexneyî pêkan e? Di qadên jêr ên psîkolojiyê de û di navbera dîsîplînên cihê de gelo mirov dikare derbarê van meseleyan pêwendiyan ava bike? Zanîna heyî ya psîkolojiyê gelo çi pêşkêşî me dike û di vî warî de çi tiştan derveyî nîqaşê dihêle? Alternatîfî van tiştan gelo em dikarin çi pêşkêş bikin? Ji bo ku em van tiştan û pirsên ku van tiştan zêde dikin, karibin bi hev re nîqaş bikin û heke pêkan be em karibin hin bersivan peyde bikin em we vedixwînin Sempozyûma Derûnnasiya Rexneyî ya 5’emîn.

Di sempozyûmê de ji xeynî axaftinên beşdarên vexwendî û danezanên serbest, dê panel û forûmên rê li ber nîqaşên kolektîf vedikin jî hebin. Di vê çarçoveyê de, ji yek armancên sempozyûmê jî ev e, bêyî ku di navbera dubendiyên wekî zana-nezan, vebêj-guhdar ên kevneşopî de asê bibe, karibe formateke beşdar jî ava bike ya ku hemû beşdarên sempozyûmê wekî hev beşdarî nîqaşan bibin.

Ji ber ku armanca sempozyûmê ev e ku lêkolîner, sepîner û xwendekar û kesên ku hewl didin fikiran ava bikin û fikrên xwe par ve bikin ên ku meyla wan rexneyî ye û di navbera qada psîkolojî û dîsîplînên têkildar de pêwendiyan ava dike, bîne ba hev; ji xeynî temaya sereke ya “hevgirtina psîkososyal” ji rexneya zanîn û pratîka psîkolojiyê, ji rexneyên civakî û xebatên rexneyî yên meseleyên rojane yên cihê re vekirî ye. Beşdariya li sempozyûmê belaş e.

*Sempozyûm, ji aliyê Komeleya Derûnnasên Ji Bo Hevgirtina Civakî (Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği, TODAP) bi piştgiriya Şaredariya Akdenizê ya Mêrsînê û Konseya Bajêr a Akdenizê tê li dar xistin.


Agahiyên Sempozyûmê:

Dîrok: 14-15-16’ê Kewçêrê 2016

Cih: Mêrsîn (Agahiyên mekan dê dûre were diyar kirin.)

Ji bo şandina kurteya danezanan navnîşana posteya elektronîk: elestirelpsikolojisempozyum@gmail.com

(Divê kurteya danezanan bi qasî 250 peyvan be.)

Dîroka dawîn a şandina kurteya danezanan: 20’ê Gelawêjê 2016 (20.08.2016)

Dîroka dawîn a ji bo bangewaziya bernameyê: 20’ê Îlonê 2016 (20.09.2016)







INVITATİON TO THE 5TH SYMPOSIUM OF CRITICAL PSYCHOLOGY

“Critical Psychology and Psychosocial Solidarity”
14-15-16 October 2016 / Mersin

We are going through times when social crises (wars, conflicts, collective traumas, natural disasters, migration and refugee problems, oppressive work conditions, work murders, unemployment, poverty and famine of the masses, ecological destruction, etc.) are getting increasingly more chronic and becoming a part of the routine. Those experiences that were assumed to pertain to times of exception, such as desensitization to mass killings, sanctification of death and destruction, and indifference to the pain of others, are now a part of our everyday lives. Surely, the now chronic and ordinary nature of such experiences have certain psychosocial effects at various levels both on people and on societies. In order to form a comprehensive understanding of these issues, and to build practices of psychosocial solidarity that align themselves with the society, it is necessary to gain an awareness of such interaction, and to engage in the critical analyses of the social, economic, historical, political, and psychological dynamics involved.
With these concerns, we have decided upon the central theme of “Critical Psychology and Psychosocial Solidarity” for our 5th Symposium of Critical Psychology. How can we, as people working in the field of psychology (and in related fields), provide psychosocial solidarity at both usual and unusual times, in the context of war and peace, intergroup conflict, natural disasters, social movements, immigration and refugee crises, violence against women and children, and systematic forms of discrimination against certain groups (such as LGBTI’s, ethnic or religious minorities, convicts, people with disabilities, people with different patterns of development and those who require special education, and the like)? How can we inform the field of psychosocial support with a critical approach that aligns itself with labour and society, and embraces the principles of solidarity, social justice, and equality? What kinds of tensions are experienced while we construct our framework (such as the fee, method, or duration of the service provided) with such an approach, and could they be overcome? Could psychotherapy be regarded as a part of psychosocial service in this respect? Is “critical psychotherapy” possible? Could different subfields of psychology and different disciplines possibly collaborate? What do the discipline of psychology, in its present form, have to provide us regarding these issues, and what does it leave undiscussed, or closed to discussion? What alternatives can we provide to these? 
In order to collectively reflect on these and a multitude of other questions, and to try to find some of the answers if possible, we would like to invite you to the 5th Symposium of Critical Psychology. The symposium will include talks by invited speakers, paper presentations, and panels and forums in order to provide more space for collective discussion. In this regard, one of the main concerns of the present symposium will be to attempt to use a participatory format where all participants will have the chance to equally contribute to the ongoing discussions without falling into one of the accustomed categories of the speaker-listener or literate-illiterate. 
As the symposium aims to bring together critical researchers in the field of psychology or in related fields, practitioners, students, and anyone with the will to contribute by sharing their thoughts, it will be open to any critical work that relates, besides psychosocial solidarity, to the criticism of psychological theory and practice, social criticism, and to various other concerns of the present times. 
*The symposium will be free of charge.
*The symposium is being organized by the Association of Psychologists for Social Solidarity (TODAP), with the support of Mersin Akdeniz Municipality and Akdeniz City Council.

Info:
Date: 14-15-16 October 2016 
Place: Mersin (Detailed information will be announced.) 
For sending paper abstracts: elestirelpsikolojisempozyum@gmail.com 
(The abstracts should be limited to 250 words.) 
Last day for sending abstracts: 20 August 2016
The programme will be announced latest on 20th September 2016.